Yogan har sitt ursprung i Indien, men har spridit sig ut i hela världen och praktiseras idag tack vare dess positiva påverkan på vår kropp, vårt sinne och vår själ. Yogan som system ger nycklar till alla dimensioner av vad det innebär att vara människa. Oftast är det just den fysiska biten som lockar många utövare, som sedan öppnar upp fördelarna för de mentala apsekterna och som sen i sin tur ökar nyfikenheten för de själsliga. Yogan förmedlar ett sätt att förhålla sig till oss själva, livet i stort och våran omgivning. Denna uråldriga tradition kräver inte att man är religös eller har någon som helst gudstro, utan det handlar snarare om att skapa kontakt och balansera sin inre värld, som i sin tur sprider sig till omvärlden. Yoga innebär inte bara att utföra olika fysiska positioner (asanas), utan de innehåller även meditation och andningsövningar (pranayama), olika handgester (mudras), arbete med våra energikanaler och chakran, och i många fall även sång, hummanden och läten (chanting). Alla dessa olika aspekter är till för att öppna upp oss människor, balansera, harmonisera och stärka våra kroppar och lära oss kanalisera energi i hela våran varelse, så att vi kan uppnå vår fulla potential som individ, få oss i samklang med livet och nå upplysning.
Historia
Exakt när yogan kom till är det ingen som vet, de fastslagna tidsramarna för denna uråldriga praktik är de fynd som hittats, i form av bilder inpräntade i sten föreställande yoga- och meditationsställningar. Det är stor chans att historien sträcker sig ännu längre tillbaka. De arkeologiska fynden har daterats till omkring 2800 år f.Kr. Ett annat exempel på tidiga referenser för yoga går att hitta i de förhistoriska Vedaskrifterna, ca 1500 år f.Kr, där sanskritordet ”yoga” användes för första gången. Systematiseringen av yogasystemet, som är ett av sex indiska filosofiska skolor, utvecklades vidare genom århundraden och har bevarats till dagens datum. Främst genom de texter och skrifter som stöttat upp respektive epok i den yogiska historien. Generellt brukar yogans historia delas upp i fem perioder: Vedisk yoga, Förklassisk yoga, Postklassisk yoga och Modern yoga.
Källa: Kursmaterial ur ”Teacher training education in yoga, Yogayama”
Andning
Andetaget är en av de absolut viktigaste funktionerna i hela kroppen och den sköter sig själv via det autonoma nervsystemet. Men vi kan även medvetet kontrollera andetaget med hjälp av våra andningsmuskler. På grund av mycket stress i vårt samhälle så har majoriteten av oss slutat andas djupt och istället bara använder en liten del av lungornas kapacitet, korta snabba andetag. Detta försämrar syreupptagningsförmågan och därmed sänker vår kapacitet. Syftet med andningen är att syresätta blodet, vilket är ett av kroppens viktigaste funktioner. Detta utbyte av syre och koldioxid mellan kroppen och vår omvärld sker i lungorna, så lungornas hälsa är a och o för att vi skall fungera optimalt. Andetaget påverkar alla våra organ och vävnader i kroppen, om åtgången på syre är försämrat så uppstår det skada på cellerna och om syrebristen är stor så dör vävnaden. Så att lära sig andas djupt och syresätta kroppen på bästa möjliga sätt är otroligt närande och välgörande för hela våran varelse.
Källa: Kursmaterial ur ”Teacher training education in yoga, Yogayama”
Meditation
Meditation har sina rötter i flera gamla traditioner, främst i östra filosofier och andliga praktiker. De tidigaste spåren av meditation kommer från Indien, där det har praktiserats i tusentals år inom både hinduism och buddhism. Världens första skriftliga källor om meditation hittas i Vedaskrifterna, som går tillbaka till omkring 1500 f.Kr. I buddhismen, som grundades av Siddhartha Gautama (Buddha), blev meditation en central del av vägen till upplysning. Även om meditation ursprungligen var kopplat till andliga syften, har det på senare tid blivit populärt som en sekulär metod för att förbättra mental hälsa och välbefinnande.